Semesteroppgave MD 2013

Velkommen til historien om meg selv i tredjeperson som gikk mediedesign linja på Idefagskolen 2012/2013. Jeg er en gutt som liker å tenke utafor boksen , som liker å skille meg ut og ha orginale ideer. Det er ikke alltid det er bra å finne på noe unikt eller at dette var noen spesielt god ide, men jeg har da valgt å levere semesteroppgaven min på en litt annen måte, ved å fortelle historien om hvordan Marius Wilberg Volden hadde det under semesteroppgaven sin i 2013.

Det kan være litt dårlig beskrevet hvordan jeg har gjort forskjellige ting, og det mangler noe prosessmateriale i denne posten. Derfor kan det anbefales å ta en titt på semesteroppdateringene for å få en litt bedre ide om hva jeg har gjort disse ukene. Det kan også hende bildene viser noen småfeil, at ting er ute av posisjon osv, men på det endelige resultatet som “er der for å bli” er blitt rettet opp.

Semesteroppdateringer (Kategori):

Her er en link til mine 5 oppgaver: http://ideblogg.no/marius/fem-oppgaver/

 

Kelilis Kennel & Hundepensjonat

Kapittel 1 – Logo

Det var en gang en en gutt som het Marius som startet på Mediedesign-linja på Idefagskolen, og lite visste han om hva året ville bringe. Lenge hadde han blitt advart mot den store slemme semesteroppgaven, så han var vel egentlig ganske forberedt. Det gikk en periode hvor han var litt nervøs for hva han skulle ende opp med å lage, men plutselig en dag ringte telefonen. Det var hans gode venn Linn som lurte på om “siden du er sånn designer og sånn og går på skole og sånn og vet hvordan man gjør det her og sånn, kunne ikke du lagd en sånn logo og sånn visittkort til meg fordi han trenger det sånn innen to uker fordi da ska vi åpne sånn pensjonat”.
Marius ble litt overrasket og visste ikke helt om han var forberedt på å stelle istand noe som faktisk skulle brukes, men han så på det som en fin mulighet til bruke det som semesteroppgave for den følte han han burde prøve å få gjort litt på.

Han var hjemme i Larkollen på ferie akkurat da, så han kastet seg over pcen sin og åpnet opp illustrator og var klar for å begynne. Han trykket på pentool-knappen og var ivrig på å få ned den første streken. Han stirret på skjermen, han fortsatte å stirre på skjermen, han tenkte: “Hva pokker ska jeg lage forno?”. Etter litt om og men gikk han på facebook for inspirasjon og kikket litt rundt på bildene til Linn for å se om han kunne få noen ideer om hva detta dreide seg om. Plutselig snubler han over dette bildet, og han tenkte: “DET HER….. ja.. Detta tror jeg kan funke.”

399571_10151971766855103_1324650566_n

Han trakk med seg bildet ut fra facebook og kasta det inn i Illustrator hvor han fortsatte der han hadde sluppet pentoolen. Han satt stille og rolig i full konstrasjon for å få linjene til å følge kanten av hundene. Etter tid og stund ble han omsider ferdig og resultatet ble det her

profilbilde

Han ble veldig fornøyd med illustrasjonen og følte at denne viste:

  • De vil ikke være alene
  • Lek
  • Fart og spenning
  • Komme overens
  • Gjør ikke noe om du er liten eller stor
  • Fellesskap
  • Appelerer til kunden at her vil de få det bra

Selvom han synes dette var både vell og bra, følte han fortsatt dette ikke var nok til at folk skulle skjønne det var snakk om “Kelilis Kennel og Hundepensjonat”. Så her måtte det inn noe tekst og da ble den som det her:

logo4

Han bestemte seg for å vise den til “kunden” sin og tilbakemeldingen var veldig positiv. Stolt tok han den med videre til skolen sin for å vise den frem til sine medelever. De hadde såklart noen meninger, så han måtte prøve å finne på noen flere forslag.

mangeforslag

Han syntes ikke noen av de ble noe fine, så han gikk tilbake til den gamle og justerte litt på ampersanden og endret fonten på den. Og det endelige resultatet ble dette her:

logoferdig1 logoferdig2

 

 

Kapittel 2 – Visittkortet

Tiden gikk og pensjonatet nærmet seg åpning. For at hun skulle få noen kunder til åpningsdatoen trengte hun sårt sine visittkort. Marius hadde aldri laget visittkort før, så han googlet opp standardstørrelsen og satte igang med å designe. Han tastet ivrig inn informasjonen han var gitt, nysgjerrig på hvordan dette ville komme til å se ut.

Når han følte seg fornøyd med visittkortet sendte han forslaget sitt til Linn, og ikke  overraskende så ble hun strålende fornøyd, og før Marius visste ordet av det hadde hun vært hos trykkern å trykket opp 500 eksemplarer.

litekort3 visittkortetbakside visittkortetforside

Marius valgte først fargen blå, fordi fargen blå representerer tillit, lojalitet, visdom, selvsikkerhet, intelligens, tro og sannhet, men over tid endret hele designet seg og hovedfargen til kelilis kennel og hundepensjonat ble grønn som er inspirert av skog, natur, gress og friluft. Så det endelige visittkortet endte opp slik, selvom Marius skjønte ikke hvorfor printeren ikke ville skrive ut den lysegrønne buen:

visittkortbakside visittkortforside visittkortbaksidegrønn visittkortforsidegrønn

Dette er et design som går igjen overalt på Kelilis Kennel og Hundepensjonats trykksaker. Illustrasjonen viser et halvt hundehus med en lys stripe langs lista.
Kelilis Kennel og Hundepensjonat har 2 Illustrasjoner som går igjen som dekor.

 

Kapittel 3 – Hjemmeside og Facebook

Marius visste jo at Kelilis Kennel og Hundepensjonat ikke ville nå det store publikumet med bare simple visittkort, så her forstod han at han måtte nå de via elektroniske duppeditter.

Så sammen med Linn, satte han seg ned for å opprette en facebook-page. Den kan man finne her: https://www.facebook.com/Kelilis

Facebook er et godt medium å få tak i kunder, hvor det kommer nesten daglig inn bestillinger via facebook-melding. Aldersnittet er såpass høyt at de også fremdeles bruker email. Han ville også prøve å lage en static HTML på facebooksiden, men det ble fort mye rot fordi designet på alt annet endret seg stadig vekk og han hadde ikke tid til å endre på alt der inne også.

kelilismeldingemails

Når det kom til hjemmesiden, jobbet Marius hardt og iherdig, han hadde tatt en titt på andre kennel og pensjonat sider, og han var ikke særlig imponert og visste at han skulle klare bedre enn det. Der resten av klassen begynte med wordpress, fant Marius en egen løsning som han synes fungerte veldig fint Det som var litt synd var at dette cms-systemet fortsatt var i beta. Mock-up? Pft, Marius liker freestyle. Han måtte tross alt først og fremst lære seg hvordan dette systemet fungerte, så de første ukene brukte han på å lære seg det. Marius lærer fort og er ikke redd for å prøve ting, så han lærte seg det ganske fort så etter noen dager med knoting, så ble siden sende noe sånn her ut

Screen Shot 2013-05-02 at 9.27.09 AM Screen Shot 2013-05-02 at 9.27.26 AM Screen Shot 2013-05-02 at 9.27.43 AM Screen Shot 2013-04-24 at 9.39.01 AM

Dette var kun under opplæringen av One.com’s hjemmesidesystem det så sånn her ut. Etter mange “meninger” fra klassen, bestemte han seg for å endre layouten litt, for å roe nervene til sine medelever, hvor jeg prøvde med en litt annen fargekombinasjon. Desverre hadde ikke Marius noen bilder når den så slik ut, for han viste det live på hjemmesiden.

Etter denne forandringen var fremdeles ikke Marius sine medelever fornøyde. Det hadde nettopp kommet en beta-update på systemet, så han var egentlig opptatt med å lære seg flere ting. Denne gangen prøvde han seg med en mørk bakgrunn for å få frem de lyse fargene.

Screen Shot 2013-05-29 at 9.21.41 AM

Nå begynte endelig ting å se litt lysere ut for Marius, selvom den mørke bakgrunnen ikke slo ann og han måtte atter en gang på den siste fremvisningen fortelle klassen at “Dette er fremdels ikke det endelige designet, men det kommer snart! Slapp helt av.”

Innleveringsfristen nærmet seg med stormskritt, og han måtte begynne å tenke på designet. Rett etter siste visning bestemte han seg for å lage en ny sub-page hvor han skulle “Mockup”e det nye designet. Han fjernet all rot og bakgrunner, og gjorde seg virkelig klar for en ny start. Han slettet det ene, han slettet det andre. Plutselig dukket det opp en warning, som han ikke brydde meg så mye om. Han satte opp det nye designet, og ville sammenligne med de tidligere sidene. Til hans store forskrekkelse fant han ut at han hadde sletta alle andre sider. Pulsen steg, hjertet pumpa hardere. Hjernen gikk i spinn og visste ikke hva den skulle gjøre. Han hadde lyst til å skrike ut, men han tok seg fort sammen og tenkte at det var like greit dette skjedde. Dette var jo planen uansett.

Han så på klokka. Den var blitt 12:24. Han så ned på skjermen igjen, hjernen knirka. Hvor skulle han begynne? Planen var time’a og tilrettelagt, han puttet musikk i øra og ignorerte verdenen rundt seg. Han var nå en del av mac’en, hans våpen mot semesteroppgaven. De var ett. Han kjente adrenalinet pumpe og elsket følelsen av å gjøre noe igjen. Tiden med å bare sitte å se på siden uten å tørre å røre på noe var det værste han visste.

Han glemte tiden fullstendig og var helt oppslukt i gjøre siden ferdig. Klokken nærmet seg 16:40 og han ser over siden. Den var tilbake. Så mange ukers arbeid, gjort på så få timer. Han fikk følelsen av at han hadde kastet bort verdifulle uker hvor han kunne gjort så mye mer, men når han tenkte seg om, så ble han mer imponert over seg selv, over hvor flink han var blitt på denne web-baserte nettsidesystemet.

Dette er bilder fra den døde siden

Screen Shot 2013-05-29 at 4.59.33 PM Screen Shot 2013-05-29 at 5.00.32 PM Screen Shot 2013-05-29 at 5.00.01 PM Screen Shot 2013-05-29 at 4.59.46 PM

og slik gjenoppstod den

Screen Shot 2013-06-06 at 4.30.18 PM Screen Shot 2013-06-06 at 4.46.10 PM Screen Shot 2013-06-06 at 4.45.42 PM Screen Shot 2013-06-06 at 4.30.31 PM

Dette er siden som nå ligger live på www.kelilis-kennel.no.

Han ble langt bedre fornøyd med dette designet, han følte nå at hjemmesiden begynte å bli klar for levering og håpet på at sensor ikke brydde seg så mye om at sidene ikke var fylt med informativ tekst, for Marius hadde peiling på hva han skulle skrevet på de forskjellige sidene når de ikke enda hadde det tilgjengelig på kennelen. Websiden han laget måtte være enkel å forstå, og ikke for mye komplisert dilldall. Alderforskjellen på målgruppa er alt for stor til å begynne med ting som parallax scrolling og annet high-tech stuff. Han kunne ikke se for seg at en vanlig 60åring som er vant til å lufte hunden sin klokka 3 og spise middag klokka 4, skal finne ut hvordan nåtidens design funker. Han har også selv valgt at den ikke skal være responsiv, ettersom den da bare ble uoversiktlig og rotete. Mobilversjonen hadde en fin navigeringsmeny, men systemet var fortsatt i beta så mobile-device delen var ikke helt i sine fulle fem. Han vil nok ta en titt på det senere, men det ble etter semesteroppgaven var ferdig.

Marius hadde tatt en liten titt på mange andre kennelsider som lå ute på internett, og han klarte såvidt å være på sidene i lenger enn 3 minutter for de var så stusselige og fæle alle sammen at han er helt overbevist om at han har laget en av de fineste kennelsidene i Norge.

 

Kapittel 4 – Brosjyra

Når de elektroniske duppedittene endelig var klare nok til å skaffe Linn nye kunder, trengte Marius noe mer som kunne trekke enda flere kunder inn på hjemmesiden og facebook. Han tenkte seg ikke så lenge om før han kom på at en brosjyre ville være en god ide. Den kan legges fra seg på tilfeldige steder så mennesker kan plukke den opp og titte i den. Hvordan skulle den bli? Hvordan skulle den se ut?

Han kom frem til at han ville ha en tredelt brosjyre. Målene var ikke lette å finne ut av, men han printet ut noen eksemplarer for å få falsene til å stemme.

Screen Shot 2013-06-09 at 1.27.11 PM Screen Shot 2013-06-09 at 1.26.32 PM Screen Shot 2013-06-09 at 1.25.36 PM181278_10152868721355321_141336777_n

Det startet ut med en litt kjedelig forside, og finere bakside, men etter litt om og men, hadde han hørt litt rundt og det ingen tvil om at det var den fine forsiden som slo ann. Han ville ha en litt kjedelig side, og da ble det baksiden det gikk utover. Der har han brukt den andre illustrasjonen som Kelilis Kennel og Hundepensjonat bruker som dekor. Marius ble veldig fornøyd med det endelige resultatet og han ville også vise at han kan after effects, så da kan han vise frem brosjyra sånn her

Screen Shot 2013-06-09 at 2.37.51 PMScreen Shot 2013-06-09 at 2.39.48 PM

Get Adobe Flash player

 

Kapittel 5 – Postalia

Ting begynte å komme på stell og han måtte begynne å tenke på profilmanualen. Han tittet på noen som lå ute på nettet og han så at nesten alle hadde brevark og konvolutter. Han tenkte at denne profilmanualen skal ikke ha noen unntak, så han smalt på illustrasjonene sine på begge deler så det endte opp sånn her

Brevarkgrønn konvoluttgrønn

Linn hadde også hatt en forespørsel om en kvitteringsblokk, for hun kan ikke ta kort. Hun ga Marius orderen på den tidligere kvitteringa de hadde brukt, og da fikk han en ide om hvordan det skulle se ut, og den ble seende ut sånn her

kvittering2

Marius gjorde også et forsøk på å lage en rollup, ettersom det ikke virka så vanskelig når man allerede hadde ting som bilder og illustrasjoner klart

Rollup1 Rollup2 Rollup3

 

 

fremvisning

 

(Fargene ble noe endret når det ble kopiert fra illustrator til photoshop)

Kapittel 6 – Profilmanual

Slutten av semesteroppgaven begynte å nærme seg veldig, det var ikke mange dagene igjen og Marius hadde fortsatt ikke begynt på profilmanualen. Han begynte å få litt hetta for han visste ikke helt hva han skulle skrive, men han tok en titt på noen profilmanualer på internett, og så av de litt for å få en ide om hva som skulle stå for å holde det profesjonelt. Profilmanualen ble sleng sammen såpass fort at Marius glemte helt å ta bilder av prosessen. Han hadde lagret noen eksempler underveis, men de ble slettet igjen når han synes det ble for mye rot i mappene han skulle laste opp på internett.

Screen Shot 2013-06-06 at 5.15.39 PM Screen Shot 2013-06-06 at 5.15.58 PM Screen Shot 2013-06-06 at 5.15.52 PM Screen Shot 2013-06-06 at 5.15.45 PM

Her er noen screenshots av detaljene i profilmanualen.

Screen Shot 2013-06-09 at 5.15.28 PM Screen Shot 2013-06-09 at 5.15.57 PM Screen Shot 2013-06-09 at 5.15.51 PMScreen Shot 2013-06-09 at 5.21.47 PM

Det endelige resultatet av profilmanualen kan man finne her: www.kelilis-kennel.no/marius/Profilmanual.swf

 

Kapittel 9 – Bilder

For at siden skal bli fin, trengs det fine bilder til. Marius dro hjem en tur i 17.mai-helga for å  ta noen bilder. Han ble selv meget fornøyd med resultatet, når det han hadde sett for seg var langt under det han fikk til. Her er noen bilder han tok av stedet.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Noen eksempler på redigerte bilder

SONY DSC SONY DSC

 

Kapittel 8 – The End

Marius hadde et veldig fint år på Idefagskolen. Han lærte veldig mye nytt og fikk mange nye venner. Planen hans videre var å prøve å få seg en jobb eller lærlingsplass, og var fortsatt veldig usikker på hvilken side av Oslofjorden han har lyst til å begynne å søke.
Hva som skjer vil bare tiden vise, og han takket alle for et fantastisk år på Idefagskolen. (Spesielt til sidekameraten, hans Linda, Line :D :D:D:<3<3<3<3333)

 

Oppsummering:

Logo -

logoferdig2 logoferdig1 profilbilde

Visitkort -

visittkortforsidevisittkortbakside visittkortforsidegrønn visittkortbaksidegrønn

Hjemmeside og Facebook – http://www.kelilis-kennel.no - http://www.facebook.com/kelilis

Screen Shot 2013-06-06 at 4.30.18 PM Screen Shot 2013-06-06 at 4.46.10 PM Screen Shot 2013-06-06 at 4.45.42 PM Screen Shot 2013-06-06 at 4.30.31 PM

Postalia -

Brevarkgrønn kvittering2 konvoluttgrønn

Profilmanual – http://www.kelilis-kennel.no/marius/Profilmanual.swf

Screen Shot 2013-06-06 at 5.15.58 PM Screen Shot 2013-06-06 at 5.15.52 PM Screen Shot 2013-06-06 at 5.15.45 PM Screen Shot 2013-06-06 at 5.15.39 PM

 

Programmer jeg har brukt:

Screen Shot 2013-06-09 at 12.34.07 PM

Finder – Gå igjennom mapper og finne filer.
Chrome/Firefox – Lage hjemmesiden, se på hjemmesiden. Jeg har brukt chrome mens jeg lagde hjemmesiden, og brukte firefox for å se hvordan det så ut der. Det er litt forskjell på de.
Spotify – Uten musikk tror jeg dette hadde gått langsomt og blitt kjedelig.
Bridge – Gå igjennom bilder og åpne bilder til photoshop.
Illustrator – Tegne logo, lage logo, rollup, illustrasjoner, kvitteringsblokk o.l.
Dreamweaver – Laste opp filer til nettsiden og fikse på koder.
Photoshop – Redigere bilder.
After Effects – Animere brosjyre.
InDesign – Lage brosjyre og profilmanual.
Flash – Gjøre om brosjyreanimasjonen til flash.
FileZila – Laste opp filer til nettsiden.
Skype – Sitte i videosamtale for moroskyld.
Archive Utilty – Unzippe filer som fonter osv.

Alle disse programmene har vært oppe samtidig under hele prosessen og jeg synes det er et mirakel at macen ikke har hengt seg, men den begynner å bli veeeldig sliten nå mot slutten. Ting Tar Tid!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 + = nine

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>