Semesteroppgave 2012

JEREMIA VON NILSEN – en interaktiv barnebok på nett!
Klikk på linken for å gå til hjemmesiden og lese boken.

Jeremia Von Nilsen – profilmanual
Klikk på linken for å bla deg gjennom profilmanualen.

Jeg bestemte meg raskt for at jeg ville lage en barnebok som semesteroppgave. Jeg ønsket å lage alt selv fra bunnen illustrasjoner, layout og fortelling. I førsteomgang var planen at boken skulle være basert for trykk, men etter en samtale med lærerne fant jeg ut at det ville være en større utfordring å lage en interaktiv barnebok for web.

Illustrasjonene jeg har laget har et enkelt og rent uttrykk. Med valget jeg har gjort av stroke, da jeg tracet skissene mine i illustrator, og valget av brush, da illustrasjonene ble fargelagt i photoshop, har jeg endt opp med det uttrykket jeg var ute etter. Illustrasjonene har en litt røff stroke, og er farget med en utvalgt brush slik at det er et lite spill av lyse og mørke toner. Du kan lese mer om stroke og brush HER 

Etter å ha tegnet ferdig illustrasjonene, en prosess du kan lese mer om HER, og teksten var ferdig skrevet, ble neste steg å sette opp et layout for boken. Jeg tegnet opp skisser og tenkte ut passende mål. Da gridet for boken var satt, og teksten var limt inn, ville jeg teste boken i nettleseren. Der møtte jeg på en liten utfordring, det viste seg at målene jeg hadde satt gjorde boken for bred for nettleseren. Dermed måtte jeg endre på dokument-størrelser, punktstørrelser og grid i indesign for å få en smalere utgave. Du kan lese mer om arbeidet i indesign HER

Neste steg var å gjøre illustrasjonene interaktive i indesign. Der viste det seg at jeg ikke kunne gi de den interaktiviteten jeg ønsket. Jeg ville at illustrasjonene skulle gjøre enkle bevegelser, som å bevege på bena, heve øyebrynene osv. Indesigns interaktivitet ga meg kun muligheten til å flytte på hele illustrasjonen som et enkelt bilde og ikke bare deler av den. Jeg bestemte meg derfor for å skape bevegelighet i illustrasjonene i after effects, og derfra rendere de ut som mov-filer for så å plassere de i indesign. Det oppstod en utfordring også her da indesign sa at det ikke ville fungere med mov-filer i et swf-dokument, som er den typen dokument boken min skulle eksprorteres ut i. Dermed måtte jeg på nytt rendere ut filene fra after effects, denne gangen som FLV-filer etter anbefaling fra indesign. Da disse filene ble lagt inn i indesign og eksportert ut som en swf, ble oppløsningen noe dårlig, dette er noe jeg ikke får gjort noe med da det er swf-formatet som ødelegger oppløsningen. Derfor har jeg lagt inn bilder/posterframes som vises før filmene i boken starter, og illustrasjonen i filmen sprekker opp, slik at man kan se illustrasjonen klart og tydelig. Mer om hvorfor filmene er blitt dårlige pga swf-filen kan du lese HER, og linker til filmene lastet opp som mov-filer i god kvalitet og oppløsning kan du finne HER.

Da boken var ferdig, og eksportert ut fra indesign bestod jobben i å lage en hjemmeside den kunne leses på. I begynnelsen fikk jeg ikke boken til å dukke opp på siden, men etter noe arbeid var den oppe, og kodet slik at den passet perfekt inn på siden. Hjemmesiden er laget og kodet fra bunnen av i dreamweaver. Trykk HER for å lese mer om det.

I mine øyne var det en selvfølge at logoen til boka om Jeremia Von Nilsen, måtte være Jeremia selv. Men jeg valgte å kun bruke omrisset av Jeremia, for å gjøre den så enkel som mulig å gjengi. Den kan brukes i alle farger, men dersom den skal brukes på sort bakgrunn skal kroppen fylles med hvitt. Mer info om logoen finner du HER.

I tillegg til boken om Jeremia har jeg laget en profilmanual som forklarer om og setter rettningslinjer for bruk av logo, fonter, illustrasjoner med mer. Link til profilmanualen ligger øverst på siden.

Dette har vært en lærerik periode med en oppgave det har vært veldig gøy å jobbe med. Fordi jeg har hatt muligheten til selv å bestemme oppgaven har det vært givende å jobbe med den gjennom hele perioden, og det er veldig gøy å se resultatet av hva man har fått til. Fra å i førsteomgang se for meg at jeg ville ende opp med en trykket bok, til å nå sitte med en hjemmeside der man kan lese en interaktivbok er veldig morsomt. Jeg har fått til mer enn det jeg trodde jeg skulle i løpet av denne oppgaven og har lært mye. Jeg har f.eks lært mye om eksportering ut fra indesign, og jeg har fått erfare, på den kjedelige måten, at swf-filer i noen tilfeller kan ødelegge kvaliteten på det du eksporter ut. Jeg har funnet ut at indesign er et mye større program, med tanke på muligheter til interaktivitet, enn det jeg trodde til å begynne med. Muligheten til å legge inn filmer, lyd, lage enkle bevegelser i bilder osv. var jeg ikke klar over før jeg så på ulike tutorials i begynnelsen av semesteroppgaveperioden.

Som sagt har dette vært en lærerik og morsom periode, og jeg må si meg svært fornøyd med resultatet jeg nå sitter med. Jeg har møtt på utfordringer og uventede vendinger under veis, f.eks da jeg fant ut at jeg måtte gjøre illustrasjonene bevegelige i after effects, da det viste seg at jeg ikke hadde de mulighetene jeg ønsket i indesign. Men jeg føler jeg har taklet utfordingene og vendingene bra, og at disse utfordringene bare har vært med på å gjøre oppgaven min bedre.

 Programmer jeg har brukt:
- Illustrator
- Photoshop
- After Effects
- Indesign
- Dreamweaver
- Adobe Audio