Indesign

Før jeg åpnet indesign satt jeg med ned og lagde noen enkle skisser over hvordan jeg kunne tenke meg at layouten på boken skulle være. Først skisset jeg litt på en forside jeg kunne tenke meg.

Den ferdige forsiden ble nokså lik. Jeg har meg vilje ikke med noen undertittel på denne boken. Det er fordi jeg ser for meg at dette kan være en av flere bøker om Jeremia Von Nilsen, og dermed kan de senere bøkene ha undertittler.

 

Jeg tenkte at sidene i boken skulle ha en bredde på 24cm og en høyde på 22cm. Jeg ville at teksten alltid skulle stå på venstre side i boken og at illustrasjonene gjennomgående skulle plasseres på høyre.

Da jeg opprettet dokumentet i indesign satt jeg målenheten til pixler i og med at boken skal være nettbasert, dermed ble målene som følger; bredde: 680.315 px og høyde 623.622px

Etter å ha prøvd denne versjonen på nett fant jeg ut at den ville bli altfor bred for nettsiden jeg senere skulle lage, derfor endret jeg målene til en bredde på 610px og en høyde på 554px per side. Dette ble det gjeldene formatet.

Fontstørrelsen i boken er satt til 16 pt og baselinegrid er innstilt der etter. 16 pt er en fontstørrelse som hverken gjør teksten for stor eller for liten. Dette er en bok som er beregnet på at voksne skal lese for/sammen med barna sine, derfor har jeg tillatt å ha teksten i 16 pt. Skulle det vært en bok der barn skal lese alene ville 16 pt vært en for liten fontstørrelse.

Jeg ønsket at teksten ikke skulle gå helt i ytterkantene på boken, derfor satt jeg følgene mål på margins.

Siden med tekst ble da seendes slik ut:

Jeg har laget en smal gradiet som går fra grå til hvit, som jeg har lagt mellom sidene i boken. Denne gradienten har jeg lagt inn i master pagen i indesign slik at den automatisk er på alle sidene jeg lager. Grunnen til at jeg har lagt inn denne gradienten er for å gi boken et bedre preg på at den består av to sider som er delt på midten. Uten gradienten ser boken kun ut som en lang side når den er åpnet. Her er et bilde hvor man kan se gradienten ligger på midten mellom sidene.

Illustasjonene i boka består i hovedsak av animasjoner jeg har laget og rendret ut fra After Effects som FLV-filer. Da jeg satt filmene inn i indesign hadde det stillestående bildet av filmen, før den startes, noe dårlig oppløsning. Derfor har jeg laget et posterframe bilde som jeg har lagt oppå filmen, når du trykker på dette bildet forsvinner det og filmen begynner å spille. Når du har trykket på bildet og filmen har startet kan du igjen føre musepekeren over filmen, da har jeg gjort det slik at det dukker opp en roll-over meny som gir deg mulighetene til å trykke på pause/play og mute.

Kartet jeg laget over Spania har jeg gjort interaktivt ved hjelp av indesign. Jeg har laget “hot-spots” over sirklene/punktene på kartet som angir de ulike byene. “hot-spotsene” gjør at når du tar musepekeren over de kommer det en lyd jeg har lagt til, samt at det dukker opp en faktaboks med enkel info om den gjeldene byen.

Ved hjelp av indesign har jeg også lagt til lyd på illustrasjonen på forsiden og baksiden  av boken. Her ser du lydfilen som ligger på “utsiden” av boken. Bildet du ønsker å ha lyd på linkes til lyden.

Her er et utsnitt av boken mens den er under arbeid.

Jeg ønsker at uttrykket på boken skal være noe minimalistisk med mye rom til tekst og illustrasjoner. Det føler jeg at jeg har fått til ved å la sidene være helt hvite uten noe dill-dall på. På denne måten får tekst og illustrasjoner større plass til å utspille seg.

Det er en del tekst i boken min så det er viktig med god plass. Dette er som sagt en bok som er bereget på at voksne leser for og kanskje også sammen med barna. For noen barn vil det være for mye tekst å lese selv, mens for andre kan det være noe å bryne seg på.
Jeg har prøvd å gjøre boken litt morsom, ved å ha litt humor i teksten. Spenningen ligger nå i å se hvor mange som liker denne formen for humor i og med at den er litt “merkelig”. Men jeg vet allerede om mange den vil passe perfekt til.