Semesteroppgave – Innlevering og oppsummering

Semesteroppgave – Innlevering og oppsummering

Innlevering

Jeg vil først begynne med en stor takk til min helt, Ørjan Egeland, for utrolig god hjelp! Ørjan er grafisk designer og AD ved Kaffehuset Friele. Han har vært min mann på innside og skaffet meg tilgang til bildebiblioteket deres, samt musikk til videoen.

Her er det endelige resultatet av min semesteroppgave. Jeg har laget en liten presentasjonsfilm av magasinet, hvor jeg demonstrerer de forskjellige interaktive løsningene. Om du vil se filmen i full HD, kan du trykke HER, ellers kan du se video her:

 

Jeg har også laget en profilmanual til Friele Kaffeblad, det kan du se nærmere på her:
http://tippendesign.com/kaffebladpdf/profilmanual.pdf

Om du heller vil bla i bildene selv, kan du klikke på linken under:
http://tippendesign.com/frielekaffeblad/

Jeg har også laget to pdfer av bildene som man enten kan se i browseren, eller laste ned. Trykk på linkene under.
Horisontalt format eller vertikalt format

Quick review using Dropbox
Om du har en iPad kan du også prøve deg på å laste ned .mib-filen til magasinet for så å se på Friele Kaffeblad i sin helhet. Følg i så fall denne tutorialen. Last ned .mib-filen HER.

 

Oppsummering
I den originale tidsplanen hadde jeg lagt opp en del tid til å lage forskjellige grafiske elementer og illustrasjoner før jeg skulle sette sammen magasinet i Indesign. Jeg har derimot endt opp med å lage de forskjellige elementene etter hvert som jeg har sett hva jeg har trengt. Grunnen til at det ble slik, er at jeg brukte mye lenger tid enn antatt på å få programvaren (Mag+) til å fungere sammen med iPaden som jeg fikk låne. iPaden skulle jeg bruke for å kunne se arbeidet mitt etter hvert som jeg jobbet. Det endte til slutt opp med at jeg fikk låne en annen iPad, samt at jeg oppgraderte Macen min til den nyeste operativsystemet Lion. Jeg har også brukt en del tid på å lære meg Mag+, og hvordan jeg skal bruke det for å oppnå de interaktive løsningene jeg ville ha i magasinet.

Etter dette har jeg jobbet jevnt med layout, illustrasjoner, ikoner og symboler og branding. Jeg bestemte meg også senere enn antatt i tidsplanen hva magasinet skulle hete. Logoen og logoelementet er bygget opp med utgangpunktet i Friele sin eksisterende logo. Det var viktig for meg at det skulle være en tydelig tråd mellom Kaffehuset Friele sin profilering og Friele Kaffeblad. Dette føler jeg at jeg har klart å gjennomføre.

Noe som jeg har jobbet mot, er at alt innholdet i magasinet skulle være lovlig å bruke. Dette skal være et magasin som Kaffehuset Friele eventuelt kan ta i bruk med engang uten å måtte sikre seg rettigheter på noe i etterkant. Dette har jeg ordnet ved å bruke reklamemateriell, bilder og videoer fra Kaffehuset Friele sin egen database. De bildene som jeg ville bruke, men som de ikke hadde rettigheter til fra før av, har jeg skaffet ved å kontakte opphavsrettighetshaverne (CARF). Dette har jeg fått skriftlig på mail. Jeg har også brukt noen få bilder fra en gratis stock photo side.

Jeg har jobbet for at magasinet skal ha et helhetlig layout, men også at hvert hovedtema skal ha sitt eget særpreg. Dette har jeg gjort ved å blant annet designe egne temasymboler, forskjellige plasseringer av tekstfelt og bildebruk.

Jeg har også lagt vekt på brukervennlighet i magasinet, og har derfor prøvd å gjøre manøvreringen greiest mulig for leseren. Jeg har laget en brukermanual, en innholdsfortegnelse som linker til alle artiklene og undersidene i magasinet. Jeg har også gjort innholdsfortegnelsen tilgjengelig i menyen til Mag+ via Content-knappen.

Til tross for at jeg kom litt etter skjema i begynnelsen, har jeg klart å hente meg inn igjen på slutten. I utgangspunktet hadde jeg planer om å lage to utgaver av magasinet, en for App Store og en for Google Play, men i samtale med Wictor kom vi frem til at det ble overflødig i denne omgang. Om Kaffehuset Friele skulle ønske å bruke magasinet, kan jeg heller da sette sammen den Androidbaserte utgaven.

For å få minst mulig skrivefeil i magasinet, har jeg fått noen andre til å lese over det. Jeg sliter med dysleksi, så på dette punktet har det vært en stor hjelp og trygghet for meg at Michelle Halland har tatt seg tid til å gjøre dette for meg. Tusen takk til Michelle!

I slutten av semesteroppgaven har jeg også fått lagd en demonstrasjonsvideo, dette var originalt ikke med i selve oppgaven min, men jeg er veldig fornøyd med at jeg har fått laget den. Ikke fult så fornøyd med selve videokvaliteten, men jeg har ingen erfaring fra før av med å filme skjermer, så med tanke på tiden jeg hadde til rådighet, er jeg fornøyd likevel.

Jeg har også laget profilmanual til magasinet, hvor jeg har tatt for meg logobruk, fargevalg, typografi, trykksaker med mer. Denne har jeg eksportert som en pdf, og linken finner du øverst på denne siden.

Jeg er veldig fornøyd med både det ferdige resultatet og egeninnsatsen på denne oppgaven.

 

Mappeinnlevering

Mappeinnlevering

Her er mine fem utvalgte arbeider.

Steampunk illustrasjon:
Her er blogginnlegget jeg skrev til denne oppgaven.

Hurra:
Her er blogginnlegget jeg skrev til denne oppgaven.

Om du vil se filmen i HD-kvalitet kan du det HER.

Fraktalbilde:
Utarbeidet i Aphophysis.

 

Mesh Tool illustrasjon:
Her er blogginnlegget jeg skrev i forbindelse med utarbeidelsen av denne illustrasjonen. 

 

Bunker Call:
Dette er bilder fra en app jeg laget for Scandinavian Bunkering. Jeg har bestemt alt det visuelle for appen, og designet ikonet. Jeg har også kodet hele appen med utgangspunkt i phonegapmalen i dreamweaver. Appen virker på Android, men er videresendt til et reklamebyrå som skal gjøre den tilgjengelig for iPhone.

Symbolene på knappene under kontaktinformasjonen er designet av Michelle Halland.

 

 

Semestreoppgave – Forside, ikoner og klimaplan

Semestreoppgave – Forside, ikoner og klimaplan

Etter mye testing av bakgrunnsbilder og skriftplasseringer har jeg kommet frem til en endelig forside på magasinet. Jeg har valgt å bruke tre bilder som hver illustrerer noen av områdene Kaffehuset Friele jobber for å fremme bedriftens samfunnsansvar. Det øverste bilde er fra kaffebrenneriet på Midtun i Bergen hvor de har gjennomført flere tiltak for at produksjonen skal være så miljøvennlig som mulig. Bildet i midten er fra en av kaffefarmene hvor Kaffehuset Friele jobber for at kaffebøndenes leve- og arbeidsvilkår skal bli bedre. Det nederste bildet er av små kaffe spirer. Dette bildet skal illustrere arbeidet Kaffehuset Friele gjør for å ta vare på miljøet. De har blant annet investert 2000 klimakvoter i prosjektet Scolel Té (treet som vokser) som er basert på å aktivere lokalsamfunn i å bevare og plante flere trær.

Jeg har også laget en rød knapp som fører til nettbutikken til Kaffehuset Friele. Knappen er inspirert av tilsvarende knapp på på nettsidene deres. Jeg har også laget egne sitatikoner som matcher de andre ikonene. Under ser du en oversikt over symbolene som er blitt brukt i denne utgaven av magasinet.

For artikkelen om klimaplanen til Kaffehuset Friele har jeg laget denne illustrasjonen:

 

Semesteroppgave – Friele Instant Reklame

Semesteroppgave – Friele Instant Reklame

Jeg har i After Effects laget en liten animasjon som jeg først eksporterte ut som en .mp4 fil for så å plassere den inn i InDesign. Jeg ville at animasjonen skulle loope, men det er foreløpig ikke mulig med Mag+. Løsningen jeg kom frem til var å legge stillbilder fra animasjonen inn i et slideshow som jeg lagde i Feature Builder. Jeg satt slideshowet til å vise 15 bilder i sekundet, og fikk det til å gå i loop. Som et ekstra lite “easter egg” har jeg gjort slik at det er mulig å “skrubbe” frem og tilbake i animasjonen.

Trykk på bildet under for å se animasjonen.

Semesteroppgave – Foreløpig sideoppsett

Semesteroppgave – Foreløpig sideoppsett

Under ser du sidene jeg er ferdig med så langt, satt sammen i Mag+ Production Tool. Jeg har brukt mye tid på å få sidene som er under samme hovedkategori til å ha et samhørende design, samtidig som de både passer sammen, og skiller seg fra andre deler av magasinet. Jeg har passet på å være konsekvent (men uten at det blir kjedelig)  med bruk av fonter og plassering av alle grafiske elementer.

Selv om jeg fortsatt har en del sider igjen føler jeg at jeg har bygget et såpass solid grunnlag for resten av designprosessen, at jeg har fullt troen på at jeg kommer til å få gjennomført alt jeg har sett for meg.

Semesteroppgave – Kirkens Bymisjon illustrasjon

Semesteroppgave – Kirkens Bymisjon illustrasjon

Jeg har laget en illustrasjon som skal være bakgrunnsbilde på siden som forteller om at Kaffehuset Friele dekker alle de 13 ulike Bymisjonenes årlige kaffe behov. Tilsammen er det anslått til å være ca. 5 tonn kaffe årlig.

Illustrasjonen viser en sliten hånd med en varm kopp kaffe. I bakgrunnen av illustrasjonen har jeg brukt Kirkens Bymisjon sin logo som utgangspunkt for et by landskap.

Planen er at jeg skal på en eller annen måte animere dampen som kommer opp fra koppen, men så langt har jeg ikke funne ut hvordan jeg skal løse dette.

Semesteroppgave – Flere illustrasjoner

Semesteroppgave – Flere illustrasjoner

Som dekorelementer på sidene om Grønt punkt, kildesortering og klimaregnskap har jeg laget disse illustrasjonene. Arbeidet er utført i Illustrator bortsett fra Grønt punkt-illustrasjonen som er laget i Photoshop. For å lage kulekjedet på klimaregnskaplappene har jeg laget en pattern brush med utgangspunkt i én kule med en liten firkant på begge sidene.

SensoCure – Logo

SensoCure – Logo

Klassen har fått i oppgave å komme med logoforslag til SensoCure. SensoCure er et selskap som utvikler og fremmer en bitteliten sensor ( 1mm ) som kan plasseres inn i for eksempel en blodåre for å måle gjennomstrømningen av blant annet oksygen i blodet. På denne måten kan en pasient overvåkes både før, under og etter en operasjon.

Logoen jeg har laget skal forestille et tversnitt av en blodåre med sensoren inni seg. Jeg har valgt å farge logoen rød som en referanse til blodet. Jeg har også prøvd å gi en illusjon av at symbolet har en blank overflate som en dråpe blod ville hatt.

Under ser du først logoen i rødt, deretter sort på hvitt  og hvitt på sort. Nederst er logoen i en blank-sort utgave.

 

Semesteroppgave – Gass-illustrasjon

Semesteroppgave – Gass-illustrasjon

Under temaet “Miljø og klima” ligger undertemaet “Miljøtiltak”, en av artiklene innunder her igjen er “Gass”. Artikkelen forteller om hvordan Kaffehuset Friele reduserte CO2-utslippet med ca 500 tonn årlig ved å bytte fra oljefyrt til gassfyrt kaffebrenning.

Som bakgrunnsbilde til artikkelen lagde jeg en illustrasjon hvor jeg tok utgangspunkt i bakenden på en gasstransportbil. Illustrasjonen er laget i Photoshop.