Reims Champagne- Ardenne

January 22, 2013 in Arkitektur i Frankrike, Asides by Interiørdesign


Her ser du et kart over Frankrike. Det jeg har tegnet med rosa tusj er kjøreruten vi tok når vi ferierte i Frankrike August 2012. Vi kjørte først til Reims – Paris – Nice- Dijon- Amsterdam – København- og så hjemover til Oslo. Jeg har akkurat funnet frem bildene fra ferien igjen og fikk veldig lyst til å lage noen innlegg om hver av byene slik at både du og jeg kan lære litt mer om Frankrike:-)

 

Reims er en by og kommune i departementet Marne i regionen Campagne- Ardenne nord-øst i Frankrike. Reims historie strekker seg tilbake til romertiden. Den har spilt en svært viktig rolle i fransk historie. Det var her de franske konger ble kronet. 
Champagne er en gammel fransk provins som er kjent for sin musserende vin, Champagne (eller sjampanje). Reims ses ofte på som hovedstaden i Champagne men er i virkeligheten bare provinsens største by.
Ved folketellingen 2008 var det 188 278 innbyggere i selve byen, mens det når det bymessige området tas med, var rundt 291 735 innbyggere.

 

 

Katedralen Notre-Dame i Reims

Notre-Dame de Reims (fransk for Vår frue av Reims) er den romersk-katolske katedralen i Reims bygget i gotisk stil. Den er en av Frankrikes største

katedraler, og er særlig kjent for sin rikt utsmykkede fasade. Katedralen var inntil 1825 kroningskirke, hvor Frankrikes konger ble kronet. Som katedral er den idag setet til erkebiskopen i Reims. 

Kirken er bygget på samme sted som en eldre kirke, ødelagt av brann i 1211. Denne ble i sin tur bygd på samme sted som basilikaen hvor Klodvig l ble døpt av Sankt Remigius, biskop av Reims, i året 496. Den første basilikaen var reist på samme sted som byens romeske bad.

Kirkebygget ble for det meste utført på 1200-tallet, men ikke uten stridigheter og pengemangel. Den siste delen av taket kom ikke på plass før i 1299, da kongen innførte en særskatt for å finansiere byggingen. Vestfronten ble fullført på 1300-tallet; med tanke på kirkens enhetlige uttrykk må denne byggefasen også vært gjort med utgangspunkt i planer fra den første anleggsperioden.

Navnene på katedralens fire arkitekter eller byggeledere er kjent fra en labyrint i kirkegulvet: Jean d?Orbais, Jean le Loup, Gaucher de Reims og Bernard de Soissons. Labyrinten ble ødelagt i 1779, men er kjent fra eldre tegninger. Navngivningen tolkes som et tegn på at arkitektenes status var økende.

En restaurering ble påbegynt i 1875. I 1991 ble katedralen oppført på UNESCOs verdensarvliste. 

Katedralen Notre-Dame de Reims regnes som en av de betydeligste gotiske kirker i Frankrike. Fra det 12. til det 19. århundre var katedralen stedet hvor de franske konger ble kronet. Det er fra 1991 sammen med Palaie du Tau ogBasilika Saint-Rémi på UNESCOs verdensarvliste.

Katedralen ble bygget i det 13. århundre med unntak av vestfronten. Den ble ferdigstilt i det 14. århundre. Da var kirkeskipet dessuten forlenget. Katedralen ble skadet både under 1. og 2. verdenskrig.
I 1974 fikk katedralen glassmalerier av Marc Chagall. 

 

- Når vi først var i Cahmapagne- Ardenne måtte vi jo besøke et vinhus for å se hvordan man lager champagne. Vi bestemte oss for å besøke Mumm. 

VIN
Reims er, sammen med Épernay og Ay, et senter for champagneproduksjonen. Mange av de viktigste produsentene (les grandes marques) har hovedkvarter i Reims. De fleste er tilgjengelige for prøvesmaking og omvisning. Champagne modnes i huler og tunneler under Reims.

 


Vi kan absolutt anbefale deg å ta med bilen til Frankrike, det er en utrolig flott opplevelse hvor man får sett så utrolig mye mer enn når man bare flyr frem og tilbake med fly. Det krever at man tilegner seg litt mer forkunnskaper om stedene man skal reise til pga. bilen,  men dette igjen fikk oss til å få et nærere forhold til stedene vi reiste til. Ett pluss, spør du meg :-)

Reims er en by som vi absolutt skal reise til flere ganger, den dagen vi var der gav virkelig mersmak!

 

Q: Hvilken by ville du ha reist til hvis du måtte ta med bilen?

 

 KILDE: wikipedia.no

Leave a Reply


nine − = 3